Oelegem, 11 maart 2014. België heeft een nieuw wapen in de strijd tegen zwerfafval: de ECO-Squad. Dit is een grote aanhangwagen met vier ingebouwde leeggoedterugname-automaten. Deze werken hetzelfde als de welbekende automaten bij de supermarkt. Het enige verschil: De ECO-Squad neemt statiegeldloze flesjes en blikjes in en geeft hier een vergoeding voor.

Doel
Het doel van de ECO-Squad is om zwerfafval door drankverpakkingen terug te dringen. In België bestaat er geen statiegeld op PET-flesjes en blikjes, waardoor er jaarlijks meer dan 50 miljoen op straat belanden. Tomra Systems wil aantonen dat een kleine vergoeding voor deze drankverpakkingen al genoeg kan zijn om grote inzamelresultaten te behalen.

Inzet
Afhankelijk van de inzamelactie kan de ECO-Squad verschillende vergoedingen geven. In de vorm van geld, waardebonnen, loterijprogramma’s of donatieprogramma’s. Dit zorgt ervoor dat de ECO-Squad breed ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan opruimacties in de buurt, afvalbeheer tijdens evenementen of projecten voor goede doelen. De ECO-Squad kan zodoende overal in België opduiken.

Eerste zwerfvuilcampagne
Op zaterdag 22 maart 2014 wordt de ECO-Squad voor de eerste keer in België ingezet om de zwerfvuilcampagne van LET’S DO IT ! Belgium 2014 te ondersteunen in Schilde en Ranst. In Ranst levert elk ingeleverd PET-flesje of drankblikje voor de deelnemers een punt op dat ze kunnen schenken aan één van de deelnemende verenigingen. De drie verenigingen met de meeste punten krijgen een beloning van de Milieuraad Ranst.

LET’S DO IT ! BELGIUM is een burgerinitiatief dat onderdeel uitmaakt van de internationale LET’S DO IT ! WORLD – beweging.  In het kader van de World Cleanup Campagne 2014 willen zij met de zwerfvuilopruimacties de aandacht vestigen op de problematiek van zwerfvuil met de nadruk op ‘voorkomen’.

De ECO-Squad

De ECO-Squad

Comments are closed.