Gent, 21 juli 2016 Het Baudelohof wordt gedurende de Gentse Feesten het Park van de Duurzaamheid.
Het Baudelohof wordt gedurende de Gentse Feesten het Park van de Duurzaamheid. Trefpunt vzw serveert in het park drank in herbruikbare bekers. Om ook achtergelaten blikjes en plastic flesjes aan te pakken, wordt tijdens de laatste 4 dagen een proefproject opgezet met de zogenaamde ‘ECO-Squad’. Vier automaten nemen alle lege drankverpakkingen, behalve glas, terug. Elke dag zijn er mooie prijzen te winnen van de Gentse Feestenmerchandising, breng je blikjes of flesjes naar de leeggoedautomaat aan het Baudelohof.

Stad Gent en IVAGO werken al jaren samen met de organisatoren van de feestkernen om de impact van de Gentse Feesten op de afvalberg te verkleinen. Zo wordt er ingezet op een goede sortering van afval en op afvalpreventie. In 2016 zullen 8 van de 14 feestkernen zonder wegwerpbekers werken. Dat is weer een feestkern meer dan in 2015. De resultaten zijn dan ook zichtbaar. Er ligt een pak minder afval op de grond dan vroeger. IVAGO zamelde vorig jaar 85 ton afval in via de veegmachines, zo’n 10 ton minder dan het jaar daarvoor.

Ook dit jaar wordt volop ingezet op propere Gentse Feesten. Het Baudelohof wordt gedurende de Gentse Feesten het Park van de Duurzaamheid. Het afval dat iedere ochtend achterbleef in het park na een dag feesten, was een doorn in het oog van de organisator en de buurtbewoners. Voor IVAGO was het steeds een hele klus om het park terug proper te krijgen. De omschakeling naar herbruikbare bekers zorgt nu voor bijna 35.000 bekers minder die op de afvalhoop zullen belanden. Een waarborg moet ervoor zorgen dat de feestvierders de bekers terug inleveren bij de bars. Het dagelijkse tapijt aan wegwerpbekers behoort hierdoor tot het verleden.

Maar we willen het Baudelohof helemaal afvalvrij met de ‘ECO-Squad’. Het park ligt traditioneel ook bezaaid met blik en plastic flesjes van dranken die de festivalgangers zelf bij hebben. Specifiek voor deze drankverpakkingen wordt nu een proefproject opgezet tijdens de laatste vier dagen van de Gentse Feesten. In de Bibliotheekstraat komen vier automaten voor terugname van leeggoed, de zogenaamde ECO-Squad. De ECO-Squad aanvaardt alle lege plastic flessen, brik en blik. Als je je afval in de ECO-Squad stopt, maak je bovendien kans op een prijs uit de Gentse Feestenwinkel.

Het proefproject is een samenwerking tussen de Stad Gent, IVAGO, Trefpunt en TOMRA Systems NV met als doel minder zwerfvuil tijdens de Feesten. Als afval iets waard wordt (waarborg bij herbruikbare bekers, kans om iets te winnen bij de andere drankverpakkingen), zal het minder op de grond gegooid worden, of raapt iemand anders het wel op.

Het project met de leeggoedautomaten is een samenwerking van 4 partners:
Het bedrijf TOMRA Systems NV is wereldwijd marktleider op het gebied van leeggoedterugname-automatisering. Elk jaar opnieuw helpen de geautomatiseerde oplossingen van TOMRA om tientallen miljarden wegwerpverpakkingen te recycleren en de CO2-emissies aanzienlijk te reduceren. Voor sensibiliserende acties werd deze mobiele installatie of ‘ECO-Squad’ ontwikkeld. IVAGO staat in voor het afvalbeheer en het proper maken van het openbaar terrein tijdens de Gentse Feesten. Elke ochtend nemen ruim 69 IVAGO-medewerkers de feestzone in. Zij maken gebruik van veegmachines, een spuitwagen, ophaalwagens, veegmobielen, bladblazers, schoppen en borstels om de feestzone in enkele uren terug schoon te maken. IVAGO trekt mee aan de kar van afvalpreventie en biedt financiële ondersteuning aan het project. Stad Gent staat in voor de coördinatie van de Gentse Feesten. Afvalbeheersing is een belangrijk aspect binnen deze hele organisatie. De Dienst Milieu en Klimaat trekt dit jaar 24.000 euro uit om de organisatoren te stimuleren en financieel te ondersteunen om geen plastic wegwerpbekers meer te gebruiken. Dit jaar kan er in 8 van de 14 grote feestkernen afvalarm gefeest worden: François Laurentplein, Beverhoutplein, Sint-Veerleplein, Emile Braunplein, Willem de Beersteeg, MiramirO (Coyendanspark), Boomtown (Kouter) en dit jaar dus ook in het Baudelohof bij Trefpunt. De Dienst Milieu en Klimaat draagt bij in de kosten van het proefproject.De Dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren vormt het algemeen aanspreekpunt voor de Gentse Feesten. Deze dienst zorgt voor de prijzen als incentive in het project. Er worden 12 kaba’s aangekocht van de Gentse Feestenmerchandising. Per dag zijn er 3 van deze Gentse Feesten-draagtassen te winnen. De prijzen zijn af te halen tijdens de Gentse Feesten in de Infostand in de Belfortstraat. Trefpunt vzw roept het Baudelohof uit tot het Park van de Duurzaamheid. Als organisator nemen zij tal van maatregelen om hun evenement te verduurzamen. De herbruikbare beker is de meest recente en essentiële stap tot verduurzaming. Zij zorgen in dit project voor alle praktische zaken. Ook voorzien zij jobstudenten aan de automaten om de festivalgangers te begeleiden bij het gebruik van de automaten.

Bron: https://stad.gent/natuur-milieu/nieuws-evenementen/eco-squad-houdt-park-van-de-duurzaamheid-proper-tijdens-de-gentse-feesten

Comments are closed.