De leeggoedautomaat van AD Delhaize Zottegem beschikt vanaf heden over een speciale donatieknop voor statiegeld. Hiermee biedt de supermarkt als eerste in België haar klanten de mogelijkheid om bij het inleveren van lege flessen wisselende goede doelen te steunen. De mogelijkheid om het statiegeld zelf te recupereren blijft uiteraard bestaan.

In eerste instantie zal de klant kunnen kiezen uit drie goede doelen: Een fonds voor Kirsten De Laender, een paralympische bocciaspeelster uit Herzele. Deze atlete is al meermaals Belgisch en Europees kampioen Boccia geworden en bracht een bronzen medaille mee voor België vanuit Londen 2012. Het tweede goede doel is de afdeling Zwalmvallei van Natuurpunt. Deze zetten zich in voor natuurbehoud en sensibilisering binnen de regio Brakel, Zottegem en Zwalm. Tenslotte is er Koester, een afdeling van het Kinderkankerfonds. Dit team van verpleegkundigen en specialisten van het UZ Gent onder leiding van professor Benoit zorgt ervoor dat zieke kinderen thuis kunnen verzorgd worden, zodat zij niet permanent in het ziekenhuis hoeven te verblijven.

“Op deze manier bieden we de klanten op een eenvoudige manier de mogelijkheid om kleine bedragen aan het goed doel te storten. Het heeft bovendien een vrijblijvend en eenmalig karakter, je zit niet vast aan een maandelijkse donatie. Verder is de bedoeling dat we regelmatig de goede doelen veranderen, zodat de klant regelmatig een nieuw goed doel leert kennen en hen kan helpen in hun respectievelijke strijd”, aldus de zaakvoerders. De zaakvoerders zijn overigens zelf ook in de weer voor het goede doel: vorig jaar haalden ze samen met het personeel van de supermarkt via een benefiet 25.000 € op voor de paralympische bocciaspeelster Kirsten De Laender.

Dirk Punnewaert, Sales Director van Tomra Systems N.V.: “Het aanbieden van een donatiemogelijkheid voor statiegeld is in omringende landen zeer succesvol. Statiegeld wordt namelijk door veel consumenten gezien als een al uitgegeven bedrag, waardoor de bereidheid tot doneren groot blijkt”.

AD Delhaize Zottegem was ook de eerste supermarkt in België waar een ECO-Wall van Tomra geïnstalleerd werd. Dit laat de klanten toe lege batterijen, spaarlampen, verloren glas, doppen en kurken terug te brengen. De klanten kunnen verder via de Oliobox ook hun gebruikte frituurolie en -vetten terugbrengen. Deze worden gerecycleerd en per opgehaalde box wordt drie vierkante meter nieuwe natuur gecreëerd in samenwerking met natuurpunt.

Comments are closed.